Het doel van natuurgeneeskunde: het zelfgenezend vermogen van een dier stimuleren. Zowel fysiek als mentaal.
Als een dier uit balans raakt, kan dat door allerlei oorzaken komen. Zoals: verhuizing, veranderde samenstelling van de kudde, nieuwe huisgenoten, stress, ziekte, ouderdom of de invloed van eigenaar en/of verzorger. Uiteraard geldt (net als bij mensen) dat sommige dieren gevoeliger zijn, waardoor zij eerder klachten krijgen.
Is een klacht niet acuut, dan kan natuurgeneeskunde vaak voorkomen dat de klachten verergeren. En daardoor is behandeling door een reguliere dierenarts vaak niet nodig..
Mocht een klacht wél acuut zijn, dan raadpleeg ik meteen een dierenarts of ik adviseer de eigenaar/verzorger om dat te doen.
Daarnaast kan natuurgeneeskunde ondersteunend zijn tijdens of na een reguliere behandeling van het dier.
Natuurlijke middelen belasten uw dier niet onnodig, iets wat veel reguliere middelen wel doen. Daarnaast zijn onze producten over het algemeen stukken goedkoper dan chemische/reguliere middelen.
Hieronder een overzicht van de door mij gebruikte therapieën
Afhankelijk van de klacht worden bovenstaande therapieën ingezet.
Edward Bach (1886-1936), regulier arts en homeopaat, ontwikkelde Bach bloesemremedies. Bach zag ziekten als symptomen van een emotionele disbalans en ontdekte dat de lichamelijke klachten verdwijnen als je deze disbalans aanpakt. Elke afzonderlijke bloesemremedie is werkzaam op een specifieke gemoedstoestand. De remedies werken in op gedrag, stemming, emoties en karaktereigenschappen.
De bloesem remedies zijn gemaakt van zowel bomen als planten met een geneeskrachtige werking. Er zijn 38 bloesemremedies en er is 1 eerstehulp bloesemremedie, genaamd rescue.
Gemoedstoestanden waardoor een dier niet lekker in zijn vel kan zitten, kunnen veel verschillende oorzaken hebben. Als gevolg van deze disbalans kunnen aandoeningen zoals eczeem, hoofdpijn, maagpijn, ontstekingen en pijnen zonder ogenschijnlijk duidelijke oorzaak ontstaan. In een later stadium kunnen ziekten zich gaan ontwikkelen.
Voorbeelden van negatieve stemmingen zijn: angst en paniek, verdriet, depressie, vermoeidheid, onzekerheid, faalangst, jaloezie, eenzaamheid, ongeduld, stress, verminderde concentratie en gedragsproblemen.
Met behulp van bloesemremedies wordt gewerkt aan de emotionele balans, waardoor de gezondheid (blijvend) kan herstellen. Als er vroegtijdigondersteuning is, dan ontstaat er geen langdurige disbalans en krijgen ziekten dus ook minder kans om zich te ontwikkelen.
TERUG
De celzouttherapie werd ontwikkeld door Wilhelm Schüssler (1821-1898).
Celzouten spelen een belangrijke rol bij de celstofwisseling. Cellen hebben de zouten, net als vitamines, nodig om goed te kunnen functioneren.
De lichaamscellen verbruiken deze zouten om de nadelige gevolgen van o.a. stress, virussen, vervuilingen, enz. te kunnen verwerken.
Maar celzouten zijn ook nodig voor opbouw, functie en instandhouding van o.a. spieren en zenuwen. Door een tekort aan celzouten kan er een verstoring in de celstofwisseling optreden, waardoor gezondheidsproblemen zich kunnen openbaren.
Normaal krijgt een dier de benodigde celzouten via zijn voeding binnen. Maar dan moet de voeding wel van goede kwaliteit zijn. De voeding moet goed gekauwd worden, want de celzouten uit de voeding blijven alleen intact als ze via het mondslijmvlies in de bloedbaan komen.
Door de aanvulling van celzouten herstelt de functie van de cellen en verdwijnen de gezondheidsproblemen.
Door de tabletjes in de mond te laten versmelten, worden de zoutionen direct via het mondslijmvlies in het bloed opgenomen en vervoerd naar de cellen die een tekort hebben.
TERUG
De grondlegger van deze therapievorm is Samuel Hahnemann (1755-1843).
Hahnemann concludeerde dat alleen een klacht behandelen niet genoeg is.
De werking van homeopathische middelen is gebaseerd op het gelijksoortigheidsprincipe, ook wel het similia principe genoemd.
Dit wil zeggen dat de symptomen die een mens of dier vertoont, genezen kunnen worden door een middel dat in pure vorm bij een gezond individu soortgelijke symptomen kan veroorzaken.
Ziekte is een uiting van een verstoring binnen het organisme. De homeopathie behandelt het gehele individu en nóóit alleen het symptoom. Om de problemen daadwerkelijk op te lossen moet je dus op een dieper niveau naar het dier kijken. Een klassieke homeopathische behandeling is daarom altijd afgestemd op het individuele dier. Hierbij wordt uitgegaan van het totaalbeeld: dus je kijkt naar de gehele gesteldheid van het dier.
Door toediening van het juiste homeopathische middel wordt het natuurlijke herstelvermogen van het dier gestimuleerd, waardoor het evenwicht hersteld wordt en de klachten zullen afnemen.
Daarnaast wordt homeopathie ook vaak met succes toegepast bij gedragsproblemen bij dieren. Denk bijvoorbeeld aan honden die erg angstig of onzeker zijn.
TERUG
De kennis over fytotherapie is al heel oud. Het toepassen van kruidenpreparaten in de diergeneeskunde is ook niet nieuw. Dieren in de natuur eteneet ook medicinale planten; deze maken deel uit van zijn/haar dieet.
In de diervoederindustrie wordt gebruikgemaakt van kruiden, om de gezondheid van dierente verbeteren.
Wat is de moderne definitie van fytotherapie? Het behandelen, verminderen of voorkomen van aandoeningen bij een dier, d.m.v. het gebruik van (delen van) geneeskrachtige planten en de bereidingen daarvan.
Dit in tegenstelling tot de reguliere geneeskunde, waarbij het hoofdbestanddeel uit het kruid wordt geïsoleerd en tot geneesmiddel wordt verwerkt.
Fytotherapie wordt het meest ingezet bij chronische aandoeningen.
TERUG
De geschiedenis van de aromatherapie gaat terug tot voor de tijd van de geschreven geschiedenis, meer dan 5000 jaar geleden.
Bij aromatherapie wordt gebruikgemaakt van essentiële oliën.Deze oliën worden gewonnen uit verschillende delen van de plant: bloem, blad, schors en wortel. En daardoor bevatten ze de kernkracht van de plant.
Door de sterke concentratie is de werking van essentiële oliën zeer krachtig . Elke olie heeft zijn specifieke kwaliteit.
Het werkt zowel lichamelijk als mentaal en kan zowel inwendig als uitwendig (massage en inademing) worden toegepast.
Aromatherapie kan ingezet worden bij huid- en spijsverteringsproblemen, luchtwegklachten, verminderde weerstand, disbalans in de hormoonhuishouding, spierproblemen, enz. Maar ook bij gedragsproblemen, zoals angst, spanning en onzekerheid.
Een aantal essentiële oliën heeft een antibacteriële, antivirale en/of schimmelwerende werking. Oliën van biologische kwaliteit geven de beste resultaten.
TERUG
Speciale aanrakingen, de zogenaamde “ TTouches”, kunnen het gedrag en de gewoontes van een dier veranderen en verbeteren. Het gevolg is een betere beweging en het loslaten van oude patronen. De Ttouches versterken het zelfgenezend vermogen van het lichaam en kunnen klachten verlichten.
De TTouches zijn bij dieren ook goed te gebruiken bij revalidatie, ouderdomsklachten, blessures en wonden. Het is een zachte aanrakingsmethode; het kan lichamelijke spanning verminderen, blokkades opheffen, pijn verlichten en zorgen voor een beter zelfbewustzijn. Hierdoor is het dier beter in staat om te leren en zich te concentreren.
De praktijk wijst uit dat zowel mens als dier tijdens de behandeling diepe rust ervaren, dat de aanraking ontspannend werkt, dat eventuele lichamelijke klachten afnemen en herstel sneller verloopt, bijvoorbeeld na een blessure. In tegenstelling tot massage (nadruk op spieren en pezen) wordt bij TTouch gewerkt op het zenuwstelsel in de huid.
Het uiteindelijke doel is het dier lichamelijk, emotioneel en mentaal in balans te brengen. Je kunt TTouch toepassen bij zowel paarden/pony’s als bij gezelschapsdieren zoals honden, katten, enz. Bijvoorbeeld bij onzekere en/of agressieve honden, opgroeiende pups, vuurwerkangst, honden met fysieke klachten.
Deze methode is ontwikkeld door Linda Tellington-Jones.
TERUG